Myskoxen Willy är död
TäNNDALEN, öP - Tisdag 16 november 2004

Myskoxen Willy som skulle rädda myskoxstammen i Härjedalen är död. Myskoxen avled i fredags när han skulle sövas. Då fanns han i Brekken på norska sidan.

Projektet Rädda Myskoxen har råkat ut för ett nytt bakslag.
Tidigare i år dog tjuren Ingemar sedan han flyttats till Lycksele djurpark. I fredags försvann även Willy, den tjur som flyttats från Kolmården för att få in nya gener i myskoxstammen.
ÖP berättade för en vecka sedan att Willy vankat ifrån den övriga hjorden och befann sig då någon kilometer från byn Brekken. Enligt de rapporter som då gavs verkade han ha tappat rejält i vikt. Dessutom var risken stor att han kunde söka sig till bebyggelsen. Något som han även gjorde.

På andra sidan kölen har de gott om myskoxar och de djur som söker sig till människor tas bort ganska omgående. Byborna i Brekken blev oroliga och ville ha bort den "svenske" gästen.
Inför uttalat hot från norsk polis att avliva myskoxen togs beslutet på torsdagskvällen att försöka söva Willy och flytta honom till Kolmården. En expedition bestående av tre svenska naturbevakare, norska och svenska veterinärer samt en skytt med bedövningsgevär, och med snabbt ordnade tillstånd från Direktoratet för Naturforvaltning och Jordbruksverket, sövdes Willy i utkanten av byn på fredagen. Ett bedövningsskott som blev hans död.

Dosering av läkemedel hade beräknats av Bengt Röken, chefsveterinär på Kolmården, och var med hänsyn till osäkerheten om Willys kondition, den lägsta som använts åt Willy i jämförelse med de tolv sövningar som genomförts i Kolmården under åren 2000-2004.
Efter skottet sjönk Willy ner och var död efter 20 minuter. Kroppen kördes ner till Kolmården under lördagen där veterinärerna Bengt Röken och Torsten Möler genomförde obduktion.
Dödsorsaken sammanfattas till en cirkulationskollaps på grund av andningsstillestånd efter immobilisering.

Willy hade, som tidigare befarats, tappat mycket vikt. Kroppsvikten var 277 kilo, vilket var en viktminskning på 61 kilo på de 83 dygn han klarade av livet i frihet.
Inom projektet hoppas man nu att Willy hann med att betäcka några kor innan han dog. I sådana fall föds dessa på vårkanten.

Håkan Persson

hakan.persson@op.se

© COPYRIGHT ÖSTERSUNDS-POSTEN

redaktionen@op.se ÖSTERSUNDS-POSTEN

Tilbake Neste artikel

www.svartkjelen.com